Inflácia v eurozóne klesla v marci na 6,9 %, tempo rastu cien potravín
však medziročne naopak zrýchlilo na vyše 15 %. Rast cien v SR v rovnakom
období dosiahol 14,8 %.
"Podiel výdavkov na potraviny a energie tvorí na Slovensku takmer
polovicu, kým v eurozóne len necelú tretinu. Ak by sme na Slovensku
vydávali na potraviny a energie tak ako v eurozóne len tretinu, tak pri
nezmenených rastoch cien jednotlivých zložiek spotrebného koša by
celková cenová hladina rástla v marci pomalšie o necelý percentuálny bod," priblížil IFP.
Ceny potravín v SR však podľa analytikov inštitútu môžu rásť rýchlejšie
aj pre vysoké ceny domácich producentov. Cena komoditného masla je na
Slovensku dlhodobo najvyššia v EÚ, aktuálne prevyšuje priemernú cenu až o
30 %, upozornili. Cena surového mlieka je pritom na Slovensku v
porovnaní s EÚ stabilne nižšia o 10 %. "Podobne cena slovenskej
pšenice je od decembra dokonca vyššia ako priemerná cena v EÚ. To je
anomália, ktorá sa naposledy vyskytla pred desiatimi rokmi," doplnil IFP.